Bezienswaardigheden Groningen

Bezienswaardigheden Groningen nr 1: De Martini toren

Het Symbool van de stad de Martini toren met aansluitend de Martini kerk bevinden zich aan de Grote Markt in Groningen. Doordat eerdere exemplaren van de Martini toren werden verwoest door brand en blikseminslag is de huidige vorm verkregen in 1627. De toren uit 1627 heeft de Tweede Wereldoorlog overleeft en er zijn nog altijd kogelgaten te zien in de buurt van de klokken. Op de Dom in Utrecht na heeft het de grootste klokken partij van Nederland. Voor een mooi en indrukwekkend uitzicht over de stad Groningen kun je de Martini toren beklimmen en zo over de hele stad uitkijken.

Bezienswaardigheden Groningen nr 2: Het Groninger Museum

Het Groninger Museum werd opgericht door Hendrikus Octavianus Feith in 1847. Het werd opgericht om de Germaanse Oudheden tentoon te stellen, na zijn door werd het Groninger Museum doorgegeven aan zijn nabestaanden, en deze nabestaanden breide het Groninger Museum steeds verder uit. Hierdoor ontstond omstreeks 1900 het Museum van Oudheden speciaal voor de Provincie Groningen. Zowel het gebouw als de collectie werd steeds verder uitgebreid totdat er in 1994 een nieuws onderkomen voor het Groninger Museum kwam.

Meer informatie over het Groninger Museum vind je hieronder:

www.groningermuseum.nl

Bezienswaardigheden Groningen nr 3: Het Nationaal Park Lauwersmeer

Het Nationaal Park Lauwersmeer heeft een oppervlakte van zo’n 60 km2. 1 km is 100 hectare dus het is een groot nationaal park. Doordat de Lauwers zee in 1969 afgesloten werd van de wadden zee heeft het grote veranderingen ondergaan. De Lauwers zee veranderde van zout naar een zoetwatermeer. Daardoor kwamen er nieuwe bloemsoorten voor en werden veel vogels aangetrokken die hier nu voortaan hun broedplaats hebben. Zowel in de zomer als in de winter zijn er vele vogelsoorten te zien, in de winter onder andere de Euraziatische Widgeon, de Tundra zwaan en de Brandgans zijn daar enkele van. Er zijn speciaal hutten gemaakt zodat de vogels eens goed bekeken kunnen worden.

Bezienswaardigheden Groningen nr 4: De Vesting Bourtange

De Vesting Bourtange en het vestingsdorp Bourtange is ontstaan tijdens de 80 jarige oorlog. Het maakte omstreeks 1594 deel uit van de verdediging van de provincies Drente, Friesland en Groningen.

De prachtige en opvallende vijfhoekige vorm is gelukkig door de jaren heen goed bewaard gebleven. En de oude historische bezienswaardigheden zijn er nog volop te bezichtigen.

Bezienswaardigheden Groningen nr 5: Zeehonden crèche – Lenie ’t Hart

Lenie ’t Hart zet zich al vele jaren in voor de zeehonden. Ze heeft een mooie zeehonden opvang waar ze de zieke en zwakke dieren goed verzorgd. Zonder Lenie ’t Hart en haar zeehonden crèche zouden er veel meer zeehonden gestorven zijn. De zeehonden crèche is te bezoeken, en is zeker een bezoekje waard!

Dit zijn de leukste Bezienswaardigheden in en rondom Groningen!