Bezienswaardigheden Breda

Bezienswaardigheden Breda: nr 1: de Grote Markt

Als het mooi weer is, is het goed vertoeven op de Grote Markt in Breda. Het bruisende plein is dan gevuld met mensen en de terrassen, eetcafé’s en restaurants zijn dan goed gevuld. is deze gezellige markt goed gevuld met mensen. De Grote Markt is vaak het decor voor activiteiten en festivals waaronder Breda Jazz, het bekende Brabantse carnaval en met de Harley Davidson dag. Ook zijn er een aantal leuke bezienswaardigheden van Breda te zien op de Grote Markt, zo trouwen er nog regelmatig gelukkige stellen in het oude stadhuis en in de Onze Lieve Vrouwekerk. Ook is er een oorlogsmonument te vinden aan de Grote Markt.

Bezienswaardigheden Breda: nr 2: Onze Lieve Vrouwekerk

Aan de Grote Markt, midden in het centrum staat Onze Lieve Vrouwekerk. Dit is het belangrijkste monument van de stad. De bouw van Onze Lieve Vrouwekerk begon in 1410 en duurde een aantal jaren om voltooid te worden In loop der jaren hebben er redelijk wat restauraties en aanpassingen aan Onze Lieve Vrouwekerk plaats gevonden. In de kapel liggen Hendrik III van Nassau-Breda en tientallen familieleden begraven. Zowel aan de binnen – als buitenkant zij mooi gedecoreerd en afgewerkt en Onze Lieve Vrouwekerk is echt een pronkstuk van de stad Breda. Bij een bezoekje aan Breda kunt u er bijna niet omheen om hier ook een bezoek aan te brengen.

Bezienswaardigheden Breda: nr 3: De Haven van Breda

De Haven van Breda is recent weer terug van weggeweest. De haven van Breda was namelijk gedempt geweest tussen 1965 en 2007. Toen de have van Breda weer in zijn glorie was hersteld in 2007 werd deze feestelijk geopend. In en rondom de have van Breda vindt je vele horeca gelegenheden en terrassen. Er is zelfs nog een oude vishal te vinden, deze vindt je op de hoek van de Vismarktstraat. Vroeger werd hier elk dag de dag vangst verhandeld.

Bezienswaardigheden Breda: nr 4: Het kasteel van Breda

Rond omstreeks 1350 werd er begonnen aan de bouw van het kasteel van Breda, dit kasteel met prachtige slotgracht stond bekend om zijn warme band met de leden van Oranje-Nassau. Het diende nadat de bouw af was, als woning van Jan Polanen, een Hollands Edelman. Na de bouw hebben de eigenaren van het kasteel van Breda niet stilgezeten, het werd meerdere keren aangepast en verbouwd. Uiteindelijk werd het kasteel van Breda vele jaren de functie van militaire kazerne gehad. Het kasteel is te bezoeken tijdens de Brabantse Kasteeldagen, dan is het deels geopend voor het publiek. Het is zeker een bezoekje waard!

Bezienswaardigheden Breda: nr 5: Breda’s Museum

Breda’s Museum, eigenlijk elke Bredaënaar kent het, in deze oude Chassé kazerne is het belangrijke museum gevestigd. Er is allerlei kunst te bewonderen maar met name de kunst en cultuur geschiedenis van de stad en het bisdom dat erbij hoort is hier te bewonderen. Het museum kan rustig meerdere keren per jaar worden bezocht, dit omdat er steeds wisselende tentoonstellingen te bewonderen zijn. Het gaat om onder andere religieuze kunstwerken, beeldende kunst uit de middeleeuwen en oude foto’s van de stad.

Bezienswaardigheden Breda: nr 6: Museum Of The Image

Het Museum Of The Image in Breda oftewel MOTI staat in het teken van de grafische industrie. Hier wordt op een leuke manier de beeldcultuur van de 21ste eeuw tentoongesteld en besproken. Maar ook de toekomst van dit onderwerp staat goed centraal!